Flytt av startbatterier

IMG_0246En härlig söndag med klar himmel och solsken. Dock ganska blåsigt och därmed svalt i vinden så att sitta ute i solen är inte att tänka på. Men med en klar och nästan isfri Årstavik så vill man ut och åka.

Men det är ju i mitten av februari och det är drygt två månader kvar till sjösättningen. Vintern har varit väldigt varm i år och den riktiga kylan har inte varit här och hyffsat kallt under bara några få dagar.

IMG_0247Dock har det blåst en hel del. Täckningen av båten har stått pall för vinden och det känns bra och stabilt.

Att komma till båtklubben så här i februari innebär att man oftast är helt ensam här. Det är nog bara några få som tycker att det är rätt skönt att vara här i vintern. De flesta skjuter nog på arbetet tills det blir varmare ute. Men med goda värmare i båten så blir skönt ändå.

IMG_0252I dag har jag tänkt att flytta startbatterierna. Det verkar som att man valt att ha dessa tunga saker så långt fram som möjligt. Dom har tidigare varit placerade midskepps framför tankarna. Det gör att kablarna mellan batterierna och motorerna är väl långa med förluster. Detta kan vara ett skäl till att dom är lite sega att starta. Därför vill jag flytta dom närmare motorerna och ha dom i motorrummet.

IMG_0253Men inte bara flytt är på gång, utan även en kapacitets förändring. Tidigare har det varit två batterier per motor. Nu tänker jag prova med två batterier till båda motorerna. Det borde räcka att ha en bank till båda. De två, relativt nya, batterierna som blir över kommer att användas till förbrukningsbanken. Kanske någon av de gamla där behöver bytas ut, det får vi se.

Efter att batterierna har kommit på plats och de nya kablarna är monterade så är det dags att prova. Vid glödandet så visade sig förlusterna vara mycket mindre. Startmotorerna gick även mycket lättare. Det känns riktigt bra. Nästa gång skall de gamla kablarna tas bort och en typ av hållare till batterierna fixas. En brytare skall också monteras. Men det blir nästa helg, hoppas jag.
 

 

 

 

Det här inlägget postades i Dagbok, Projekt 2014-15, Tekniska ting / El. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


sex × 6 =