Snickeri och mer el

IMG_0258En ledig helg, lite ovanligt. Så några timmar per dag ska väl kunna läggas på att få ordning på lite saker i båten. Främst ville jag få klart med startbatterierna och med det även få bort alla gamla kablar. Det var ganska många och långa sådana. Men trots att et rör sig om 35mm2 så är det ändå förluster när kablarna blir upp till 5 meter långa. Så när alla var bort tagna och lagda åt sidan kändes det skönt. Den tunga härvan av kabel vägde sin kilon  och det är helt klar bättre med kortare kablar.

IMG_0256Tidigare satt en panel med tre kraftiga strömbrytare på styrbord sida i motorrummet, en för varje motors startbatterier och en för förbrukningsbatterierna. Den kapades ned till bara en och en av de överblivna monterades vid startbatteriernas nya läge på barbord sida. En skiva med några vinklas monterade så att batterierna kom i våg och ett spännband drogs runt det hela så dom ligger still när det guppar och gungar.

IMG_0261Så på det stora hela måste jag nog säga att jag är nöjd med installationen och hoppas att detta kommer göra gott vid starterna. Lite orolig är jag att det skall räcka med en bank för båda motorerna. Men om en går i gång så finns ju kraft från generatorn på den att använda till den andra. Så det skall nog bli jättebra. Sedan vet jag inte hur bra batterierna i sig är. Dom satt i båten när vi köpte den 2011. Det kommer att visa sig. De två andra, som är rätt nya får nu tjänstgöra i förbrukningsbanken. Den banken har nu totalt 5 batterier men ett skall kopplas ur och användas som reserv. Kanske en diod får vara med så att det alltid laddas med inte används. Vi får se.

IMG_0264Ett andra projekt för helgen var att få ordning på kökslådan. Några timmar med snickeriet fick lådan att bli klar. Lite pyssligt alla vinklar och så. Men när den väl var klar så det bara att prova. Den passade inte som önskat så en liten urfasning fick ske på ena sidan. Men sedan fick det vara bra och hela lådan fick ett lager fernissa för att stå emot fukt och annat slitage. Lådan blir nog bra och  det skall bli skönt att kunna använda utrymmena som det är tänkt.

Är ganska nöjd med helgens pyssel även om det tar lite tid om man skall vara noggrann och även köra dammsugaren samt plocka i ordning efter sig så alla skruvar och prylar hamnar på rätt ställe. Just dessa prylar vill jag egentligen flytta från soffan i ruffen till något utrymme midskepps. Frågan är bara var. Det kommer att ge sig när resten kommer på plats som det är tänkt.

Det här inlägget postades i Dagbok, Pentryt, Projekt, Projekt 2014-15, Tekniska ting / El och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.