Solig påskhelg

IMG_1019_sPåskhelg inne bär ofta att båten får lite kärlek, så även i år trots att påsken var väldigt tidig i år. Vädret var fint så det skulle nog bli rätt mycket fixat trots att familjen kräver sin uppmärksamhet också. Första projekt blev att ta av presenningen vilket verkligen betyder att det är vår. Det är alltid lika skönt varje år. Har sedan några år en liten presenning som ett extra kapell för att slippa använda det riktiga medans man arbetar med båten.

IMG_1012_sNästa projekt att ta tag i och som jag velat göra i några år är att förbättra ljudisoleringen av motorrummet. Isoleringen köptes på Biltema då deras har en sida som är självhäftande och den andra med folie. Det är väldigt pyssligt att passa in bitarna men efter några timmar så var det klart och man får nu hoppas att det blir lite mindre motorljud när vi är ute och åker. För trots allt så vet man ju inte förrän man har provat. Det blev i alla fall betydligt snyggare och ljusare i motorrummet.

IMG_1014_sDå det gamla Nexus instrumentet flyttat ut så behövde hålet täckas. En plastskiva från Slöjddetaljer kapades till och monterades. Den är än så länge tom men planen är att montera lite små signallampor och eventuellt några små fiffiga brytare med tiden, men det får bli ett senare projekt. Det blev ganska bra med en tom skiva också.

 

IMG_1015_sHemma på kvällen så passade jag på att stöldskyddsmärka lite utrustning. Jag har valt den DNA variant som Stöldskyddsföreningen säljer. Den innehåller inte bara DNA utan även så kallade mikropunkter. Det sägs att detta skall vara avskräckande, men även det kommer att visa sig. Hoppas dock att man slipper påhälsning. Alla prylar av värde skall märkas med DNA färgen, etiketter och lappar samt registreras i SSFs register.

IMG_1025_sMedans jag höll på och jobbade med olika saker så kom kära hustrun på besök. Hon hade sprungit till båtklubben och var ganska slut. Lite vatten och mormors ostkaka gör dock susen. Sedan var det bara att ta sig hem igen och jag fortsatte med de olika projekten. Nästa projekt var ett betydligt större och kräver betydligt mer tid än de andra.

IMG_1021_sDet som stod i görningen var att byta targabåge. Först provades en bra plats ut för den nya bågen. En del funderingar fick det bli. Att den skulle sitta betydligt lägre bak på taket var klart, men den kommer då även att delvis skymma solpanelerna. Efter beslut så var det dags att börja. Det blev till att börja med att innertaket i doghouse monterades bort vilket ät ett pyssligt jobb med många skruvar och delar att demontera. När det väl var borta så var det dags att montera bort alla prylar på den gamla targabågen. Den gamla radar-enheten är både otymplig och tung för att inte tala om behäftad med en lite udda fastsättning.

IMG_1028_sSedan var det dags för den nya. Hål borrades och runt hålen ett rejält lager med silikon. Det får inte bli läckage. Även kabelgenomföringen flyttades med tillhörande pyssel. När bågen väl var på plats så kändes det riktigt bra och jag är säker på att den kommer att bli både bättre och snyggare än den gamla och lyfta båtens utseende en hel del.

Efter monteringen så plastades de gamla hålen igen, 22 skruvhål och ett större kabelhål. Då dom torkat tillräckligt så monterades den delen av innertaket tillbaka. Sedan skall hålen fyllas från ovansidan också, men det får göras senare. Radar m.m. skall rengöras innan dom får komma på plats igen så det får vänta till nästa gång. Det var ungefär det som hanns med denna helg. Den nya targabågen är specialtillverkad av Larssons Plåt på Lidingö, inte billig men väldigt fin!

 

 

 

Det här inlägget postades i Dagbok, Projekt 2015-2016 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− fyra = 3