Uppfräschat pentry

Bänkskivan i pentryt har blivit bytt av en tidigare ägare. Tyvärr så satte man in en skiva med tunn faner som inte säkrats i kanterna. Detta gjorde att det började frasa sig innan det började lossa helt och hållet. Så det blev till att byta.

Skivan är cirka 125 cm bred och 80 cm djup. Så ont om skivor man kan använda rakt av. Jag hade tänkt mig en stavlimmad ekskiva, men dom finns inte i så djupa mått. Det blev till att köpa 2 skivor. En på 150x60cm och en på 150x20cm. Dessa limmades sedan noggrant ihop till en skiva.

Den gamla skivan hade limmats fast i bänkstommen. Så det blev väldigt mycket jobb att lossa. Först lossades listen vid fönstret och sedan togs skåpet ut. Inte helt enkelt, men efter mycket jobb så kom skåpet loss. Det blev en annan känsla och visar hur stor båten egentligen är.

Själva skivan som var limmad tog en massa tid och arbete. Jag använde både ett multiverktyg med liten såg och hammare och mejslar för att bända, bryta och såga. Det var en skön känsla när den äntligen var loss och kunde tas ur båten. Men nu kom det många myror i huvudet.

Bakom spisen och lådorna finns ett stort oanvänt utrymme som kändes onödigt. Gasledningen gick förvisso igenom det ena. Jag tog en massa mått och i källaren hemma fanns den gamla skivan där märken från skåpet syntes. Mycket funderande blev det. Skulle vilja ha lucker eller liknande för att kunna använda utrymmena, men jag det skulle nog kanske inte bli så bra ändå så jag la ned den tanken.

   

Jag gav mig istället på att göra alla hål som skulle till i den nya skivan. Det hade redan måttats in var skåpstommen skulle hamna så lite fix med placeringen fix det bli. Jag valde att flytta diskhon lite åt vänster och att sätta kranarna mer ovanför diskhon. Allt för att få mer ytan mitt på bänken.

Tyvärr är ek lite ljusare än teak/mahogny. Så lite bets fick lösa det. Resultatet blev bra och det var väldigt enkelt. En större ändring var att ändra håll på skivan ovanför spisen. Förra lyfte man uppåt-framåt. Det gjorde att man inte kom åt det som fanns i skåpet. Så nu skulle det bli att man lyfter uppåt-höger. Lite pyssel även det, men med nya gångjärn och febrilt måttande så tycker jag nog att jag fick till det.

Sist var det äntligen dags att montera tillbaka allt. Jag valde att skruva istället för att limma. Skivan hade jag redan oljat med bra bänkskiveolja. Det skall på minst ett lager till innan sommaren. Totalt sett så kändes det fantastiskt att det äntligen var klart. Bara att ansluta vattnet, men det gör jag när vi har lite rinnande vatten, vilket vi inte har när det är vinter.

För även om det inte varit så himla kallt så har det i alla fall varit snö ute och lite svalt och fuktigt.

Det här inlägget postades i Loggbok 2018, Pentryt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


tre + 3 =