Sjösättning och äntligen sommar

20140426_082236Att få sjösätta båten är ett av de tydligaste sommartecknen som finns. Denna lördag morgon var precis så. Nere i båtklubben i Årsta började man sjösätta de små båtarna vid hamnen först. Dom kan kranbilen lätt lyfta direkt från bockarna till vattnet och det går rätt fort. Kranbilen som hjälper oss varje år är en ståtlig maskin även om man använde en något mindre i år. Men dom där kranarna är ändå rätt häftiga med sin fantastiska räckvidd och det är skönt att slippa det hårda arbete som förr var brukligt när vi bara hade muskelkraft att förlita sig på.

20140426_125816Vid slipplan är det i bland lite krångligare då båtarna är större och tyngre. Vanligt är att kranen lyfter båten från bockarna till en stor vagn. Sedan rullas vagnen till själva slipvagnen som sedan körs ned i sjön. Om man är några gubbar så klarar man det rätt enkelt, även om det är tungt och kräver lite muskler. 20140426_121203När vädret är så sagolikt som denna lördag så är det hela så mycket trevligare.

När väl båten hamnat vid bryggan är man nästan lite salig. I vårt fall lånar vi bara en plats tillfälligt innan båten skall köras till sommarhamnen på Djurö. (Förlåt Eva att jag råkade ta er plats, trodde Janne hade den kvar). Men det viktiga med upptagning och sjösättning är att lämna båten och fortsätta och hjälpa alla andra som ännu inte kommit i. Detta är nog ett av de svåraste problemen vid många båtklubbar.

20140427_080530Söndag morgon!

Denna underbara morgon skulle hänges till att köra båten till Djurö. Solen skiner och det är vindstilla. Har nog inte sett Årstaviken så vacker någon gång, i alla fall inte på många år. Hela Söder speglar sig i det stilla vattnet. Det är lite svalt ännu men vädret skall bli riktigt varmt och utan vindar, perfekt att åka lite båt i!

20140427_084004Under natten har Nina och Stefan sovit kvar i båten. Dom hade mastat på under kvällen och haft det lite sommar skönt tydligen med en del andra klubbmedlemmar. Så vi bestämmer att vi åker ut till Värmdö tillsammans. Dom har sin sommarhamn i Gustavsberg, vilket är halvvägs till Djurö. Att åka tillsammans är inte bara trevligt utan även lite säkrare. Färden ut mot skärgården gick fantastiskt bra och slussningen gick som en dans, även fast man var ensam. Den tidiga morgonen kanske var skäl för att man inte tog någon avgift denna gång.

20140427_105301Väl ute i skärgården, dvs när man tagit sig igenom Baggenstäket och kommit ut på Baggenfjärden så lämnade Stefan och Nina för att åka vika av mot Gustavsberg. Själv åkte jag via Kolström som är sagolikt vacker och med nästan inga andra båtar  ute så blir det lite extra härligt. Det är i dessa lägen det är skönt att glida i cirka 7 knop och inte göra så mycket svall och motorerna är lugnare.

Lite spännande blev det när jag närmade mig Strömma och ringde för broöppning. En telefonsvarare meddelade snällt att säsongen inte börjar förrän 1 maj. Det blev en liten omväg på runt Fågelbrolandet via Nämndöfjärden. Vid Nämnöfjärden mötte jag en polisbåt i fullfart men dom slog snällt av på farten när vi möttes vilket var tacksamt för deras stridsbåtar drar upp massor av svall!

Hela resan gick strålande och en underbar dag läggs till handlingarna med ett leende.

 

Det här inlägget postades i Loggbok 2014. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


× sju = 7